25-02-07

WAT IS EEN GEDRAGSSTOORNIS?

Kinderen die zich storend, impulsief of agressief gedragen, zijn niet noodzakelijk gedragsgestoord.
Men kan maar spreken van een gedragsstoornis wanneer er sprake is van een zich herhalend en aanhoudend gedragspatroon bij kinderen, waarbij sociale regels en normen worden overtreden. Enkele symptomen zijn: pesten, vechten, stelen, liegen, brand stichten, van huis weglopen, spijbelen, inbreken,...

Kinderen met gedragsstoornissen zijn meestal niet in staat om positieve relaties te onderhouden met andere kinderen en met volwassenen. Nogal vaak hebben ze een lager IQ en presteren ze op school ondermaats. Hyperactiviteit en aandachtsstoornissen komen frequent voor bij gedragsgestoorde kinderen.

Bij gedragsstoornissen onderscheidt men de gedragsstoornis in engere zin (of 'conduct disorder') en het oppositioneel-opstandig gedrag. Deze laatste kan als voorloper gezien worden van de conduct disorder.

Link: gedragsstoornissen

Belangrijkste kenmerken:
Er worden in de DSM IV verschillende gedragsstoornissen onderscheiden:
ODD: Oppositional Defiant Disorder. In het Nederlands: 'oppositioneel opstandige gedragsstoornis.'
CD: Conduct Disorders.In het Nederlands:'gedragsstoornis'.
Andere gedragsstoornissen. Daar staat dan bij NOS. In het Nederlands: 'niet anders omschreven'. (net als bij PDD-NOS)

Kinderen met ODD vallen op omdat ze :
-dikwijls hun geduld verliezen.
-vaak met volwassenen in discussie gaan.
-de regels die door volwassenen worden gesteld aan hun laars lappen -vaak anderen ergeren.
-anderen de schuld geven van hun eigen fouten.
-gauw geraakt zijn door anderen.
-snel kwaad worden en zich beledigd voelen.
-zich wrokkig, nijdig en boosaardig gedragen.
-dikwijls vloeken en grove taal gebruiken.

Dit gedrag heeft ieder kind en iedere volwassene wel eens. Je kunt pas spreken van Oppositionele stoornis als het kind heel vaak heel veel van deze gedragingen vertoont.
Dat kan alleen een kinderpsychiater goed beoordelen. Een oppositionele gedragsstoornis wordt onderscheiden van een zgn. Conduct Disorder (gedragsstoornis).
Bij ODD is opstandig, ongehoorzaam gedrag aanwezig, maar is agressief, gewelddadig gedrag afwezig.
ODD gaat vaak samen met:
- leerproblemen - stemmingsproblemen - hyperactiviteit - verslaving.

Kenmerk van een gedragsstoornis is dat het lastig te behandelen is omdat:
-het kind over het algemeen weinig probleembesef heeft (als dit ook bij de ouders zo is wordt het extra moeilijk)
-het kind de schuld van het probleem dikwijls bij anderen legt (niet hij is lastig maar hij wordt uitgelokt)
-er in eerste instantie winst is met oppositioneel gedrag (de omgeving is bang, geeft toe, het kind kan de omgeving naar zijn hand zetten)
Meer lezen?

14:32 Gepost door noeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: gedragsstoornissen |  Facebook |

Commentaren

vragen hallo

mijn zoon is door school en het clb bestempeld als iemand met gedragsstoornissen. Hij wordt al sinds september onderzocht door de dienst van algemene gezondheidszorg in Lommel, maar de resultaten zijn nog ni bekend
gisteren is mij door de school verteld geweest da ze voor hem ni meer kunnen instaan en da het mss beter zou zijn da hij naar een bijzonder onderwijs zou gaan. Zijn IQ is zeker en vast ni ondermaats, maar zoals elk normaal kind. Op school maakt hij niet alle taken omda hij heel makkelijk wordt afgeleid en verstrooid is. Dus da strookt allesinds niet met het gedragsprobleem.
Het liegen, vechten en stelen is wel iets wat ik hiervan herken...ik wil mijn zoon zo goed mogelijk helpen en hem ook de beste opvoeding geven, mss da jullie me al iets verder kunnen helpen

bedankt
Wendy

Gepost door: Wendy | 27-03-09

hoi
na 6j de slechte stief mama te zijn heb ik besloten om zelf onderzoek te doen want mijn stief zoon heeft volgens mij een gedragprobleem maar ik vind geen hulp laat staan de juiste woorden om hulp te zoeken .
zijn mama is niet slecht maar heeft het te druk voor zijn opvoeding , en wij zijn vader en ik hebben hem enkel in het weekend .
een paar maanden geleden heeft de school eindelijk mijn man ingelicht over de toestand van hem (vechten , onverwacht slagen toedienen aan andere, slechte cijfers, slachtofferrol ,niet begrijpen wat hij andere aandoet ,....)en toen dacht ik eindelijk .... word ik gehoord!
na een paar maal naar een psy te gaan met hem en zonder mij (ben maar een stiefmoeder) is alles terug als voorheen .
de papa ziet het niet en de mama heeft geen tijd en ik overdrijf omdat het mijn kind niet is.
maar ik heb 3 kinderen en zie dat iedereen er onderlijd ook zijn papa .
na de zoveelste ruzie teweeggebracht door hem omdat hij niet gewonnen had bij een spel ben ik infeite bereid om op te geven .
hij is het eeuwige slachtoffer en wij de eeuwige daders en niemand bergrijpt hem .
hij is geniepig en leep en gemeen en vals hij zet iedereen naar zijn hand en lukt het niet dan pest hij die persoon zo hard tot hij kraakt en toegeeft .
hij liegt tot hij zwart ziet ook al betrap je hem op heterdaad hij heeft het nooit gedaan .
hij slaagt er in om zijn kleine broer van bijna 4 op te zetten tegen de rest .
wie kan mij raad geven want ik zit met mijn handen in mijn haar en ik weet het echt niet meer .
ik heb al vanalles geprobeerd alleen met praten , in bijzijn van iedereen met hem praten, roepen ,straffen , niks zeggen ,met hem meedoen, negeren , niks maar dan ook niks helpt .
met zijn papa er over praten helpt niet want die vind het vertederend als hij begint te wenen omdat hij een hard woord met hem gepraat heeft , en dan zegt de papa altijd "het is niet erg "en na een dag begint alles opnieuw .
er zijn mensen in onze nabijheid die al eens de reaktie gaven dat hij niet te vertrouwen was en vooral mensen met kinderen zeggen dat hij de schuld steeds op de anderen steekt .
dus ik beeld het mij niet in .
hij is 10 jaar en ik hou mijn hart vast als de pupertijd er aan komt.
zijn mama moet mij niet en daar maakt hij gebruik van volgens hem sluit ik hem op in de kelder slaag ik de kinderen !
zijn mama is dan razend (wat begrijpend is) en als de papa hem dan confronteerd in bij zijn van zijn mama met dat leugen begint hij te wenen en zegt dan dat het een grapje was!!!!!
hun reaktie is dan "das niet erg maar je mag niet liegen " maar je moest eens weten tegen wie hij dat allemaal al verteld had.
het is erg maar ik zie geen goede toekomst voor hem en tot mijn spijt wil niemand hem helpen en ik mag en kan hem niet helpen.
help!
anja

Gepost door: anja | 26-04-09

ADHD Ik woon in Sint-Niklaas, mama van 2 kinderen waarvan de oudste (zoon)ADHD heeft.
Is er nu nergens in Sint-Niklaas een school die deze kinderen aan kunnen en een strenge aanpak hebben bij gedragsproblemen. Thuis is het ook niet meer haalbaar.
We hebben alles gedaan om hem te helpen,3x van medicatie verandert,voor therapie staat hij op de wachtlijst.Relatine is hopeloos en is eigenlijk doping.
help mij!!!!!
groetjes saskia

Gepost door: saskiavan den bosch | 25-08-09

De commentaren zijn gesloten.