07-10-03

WAT IS ASPERGER IN MENSENTAAL SAMENGEVAT

Asperger Syndroom
Volgende beschrijving komt uit artikels van Paul Smith, Rosemary Walker en Andrew Osmond.
Asperger Syndroom, ook gekend als Stoornis van Asperger of aanverwante Autisme Stoornis, is een pervasieve ontwikkelingsstoornis (PDD) die wordt gekenmerkt door ernstige, aanhoudende beperkingen in de sociale interactie en de ontwikkeling van beperkte en zich herhalende patronen van gedrag, belangstelling en activiteiten. Deze stoornis veroorzaakt belangrijke beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen.
In tegenstelling tot autistische stoornis (autisme) is er geen opmerkelijke algemene achterstand in taalontwikkeling, in cognitieve ontwikkeling of in de ontwikkeling van de vaardigheden om zichzelf te helpen, noch in het aanpassingsgedrag, buiten de sociale interacties.
Personen met Asperger syndroom hebben niet de ernstige taalproblemen of leerstoornissen die met autisme worden geassocieerd. Veel van deze personen halen daarentegen uitstekende resultaten op school. Maar vaak raken ze gefrustreerd doordat het voor hen onmogelijk is om zich aan de ‘normale’ maatstaven aan te passen, wat kan leiden tot sociaal isolement dat gepaard gaat met gevoelens van onverdraagzaamheid en vijandigheid. Ze hebben moeite met het begrijpen van de uitdrukkingen en lichaamstaal van anderen, waardoor ze onbeleefd of tactloos lijken. Hun eigen taal en gebaren lijken hoogdravend en onnatuurlijk.

18:50 Gepost door noeke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.